Планинските спасители с риск за живота си са свалили телата на

...
Планинските спасители с риск за живота си са свалили телата на
Коментари Харесай

Свалиха телата на загиналите туристи в Пирин

Планинските спасители с риск за живота си са свалили телата на двамата починали туристи, открити в подножието на връх Вихрен, оповестиха от Нова телевизия.

Спасителите са използвали специална носилка, която може да се трансформира в количка. Теренът е бил извънредно комплициран, хлъзгав замръзнал. Един от спасителите е потърпевш леко и се наложило да бъде лекуван след края на акцията.

Участвал в акцията планински избавител посочи, че в съответния случай хеликоптер не е могъл да помогне за спасяването на туристите, тъй като съгласно него те са починали още при рухването от тежките пострадвания от самото рухване. Той обаче посочи, че избавителен хеликоптер е могъл да понижи риска за спасителите. Той разкритикува незадоволителната поддръжка на страната за планинските спасители.

Припомняме, че вчера бе намерено тялото на изчезналия на Коледа в Пирин 70-годишен турист съобщава Нова телевизия.

До него обаче е намерен и още един мъртъв мъж. За него няма информация, че се търси, само че съгласно информация на Нова телевизия става дума за сръбски или хърватски екскурзиант, който няма връзка с търсения от Коледа екскурзиант.

Загиналият Пламен Христов е бил умел планинар и е тръгнал самичък в планината с добра екипировка. За последно се чува с околните си по Коледа и им споделя, че е в региона на връх Вихрен, оттогава обаче нямаше връзка с него.

Издирването на Пламен Христов беше възстановено на 2 януари сутринта, като в акцията участваха спасители от Банско, Сандански и Разлог.

Мъжът бе открит един от улеите на Вихрен откъм Сандански, след като тялото му е била снимано от дрон.

От Планинската избавителна работа призовават никой да не търси изчезналите през последните дни хора, тъй като това може да бъде доста рисково.

По-късно от Министерството на защитата оповестиха, че екипаж на хелокоптер " Кугар " от състава на 24-а авиационна база в Крумово е бил задействан, с цел да се включи в операцията по прибиране на телата на двамата туристи, открити в регион, западно от връх Вихрен в Пирин планина. Хеликоптерът изхвърчал към 13.00 ч. от авиобазата. След облитане на региона на случая и направения оглед на ситуацията, екипажът открил, че заради огромната надморска височина и мощния гръбен вятър в единственото допустимо безвредно направление съществува огромен риск за хората и за машината. В 13.55 ч. било взето решение за преустановяване на задачата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР